utorok 31. januára 2012

Mesačná chvastačka 9. december - január


Mesačná chvastačka  meme, ktoré usporadúva Judit
  1. ukáž čo za knihu si si kúpil/a 
  2. ktorú si vyhral/a
  3. dostal/a si ako darček
  4. dostal/a za recenziu od vydavateľstva

Opäť som spojila december a január, pretože som minulý mesiac chvastačku nestihla zverejniť.






DECEMBER :

V decembri mi doniesol Ježiško Pobrežie hrôzy od Carrie Ryan ( recenzia ) a Behemóta od Scotta Westerfelda ( recenzia ). Obe knihy sú už prečítané, som s nimi nadmieru spokojná a na každú som už stihla napísať recenziu. Okrem toho mi vydavateľstvo Slovart poskytlo recenzný výtlačok - za čo samozrejme ďakujem - knihy Údolie - Hra ( recenzia ) od nemeckej autorky Krystyny Kuhn.

JANUÁR :

V tomto mesiaci som si dopriala knihy Prežila som svet od Mirky Varáčkovej, na ktorú sa nesmierne teším a druhú časť knihy Matched ( SK názov Dokonalý pár ) s názvom Crossed, samozrejme v nemeckom znení ( Die Flucht ). Ostatné knihy som dostala od vydavateľstva Ikar, ktorému naozaj veľmi pekne ďakujem. Naprieč vesmírom ( recenzia ), Prekliatie vlkov ( recenzia ), Inkarceron, ktorý túžim prečítať už ajajáj dlho.... hádam sa už k nemu konečne dostanem.

sobota 28. januára 2012

RECENZIA : Prekliatie vlkov Andrea Cremerová


  • originálny názov :  Wolfsbane
  • počet strán : 333
  • vydané na SK : Ikar 2011
  • kúpiť
anotácia : Magický svet, ktorý vo svojom románe vytvorila americká autorka Andrea Cremerová, je krásny, ale aj nebezpečný. Má nemenné, prísne zákony a život sa odnepamäti riadi podľa nich. Dobro a zlo však zvádzajú nikdy sa nekončiaci boj... Koľko skúšok prežije láska? Keď sa Calla Torová preberie v dúpäti svojich zarytých nepriateľov Stopárov, nepochybuje, že jej dni sú spočítané. Jej vynútený svadobný obrad s alfa samcom Renom sa skončil katastrofálne. Calla Rena aj vlastnú svorku opustila a záhadného priateľa Shaya v strachu o jeho život premenila na vlka. V knižnici na Panstve jarabín, v dome Shayovho strýka, ich však obkľúčili a Calla sa ocitla v rukách nepriateľských Stopárov. V omámenej mysli si zachovala obraz Shaya, ako ho, vo vlčej podobe a bezvládneho, odnášajú Ochrancovia nevedno kam. Callina situácia sa zdá beznádejná, ale potom jej Stopári dajú lákavú ponuku – okrem odhalenia tajomstva súvisiaceho s dávnou minulosťou by Calla mohla nielen zachrániť svoju svorku a brata, ale aj muža, ktorému ušla spred oltára. Všetko však musí dobre zvážiť, pretože za ponukou sa skrýva množstvo nástrah spojených so smrteľným nebezpečenstvom. Naozaj stojí bývalý snúbenec Ren a priatelia zo svorky za také riziko? Je Shay naozaj ten, koho by si mala vyvoliť, bez ohľadu na to, čo sa udeje? Rozhodnutie nie je ľahké, ale Calla prvý raz v živote drží v rukách kľúč od vlastnej budúcnosti – a najmä od pravej lásky.

Moje pocity :

Ak ste nečítali prvú časť tejto série s názvom Nočný tieň, túto recenziu neodporúčam čítať, pretože môže vyzrádzať čo to zo spomínanej prvej časti.

Dej začína presne na tom mieste, kde skončila prvá kniha. Teda nie úplne. Calla sa zobúdza u Stopárov a zmätená nevie, čo má robiť... Bojovať? Utiecť? Kde je Shay? Kde je jej svorka a ....Ren! Záchrana sa začína.

Hneď v prvej polovici sa dozvedáme všetky veľmi dôležité informácie o Calle. Ak ste si mysleli, že viac to už autorka vymyslieť a domotať v Nočnom tieni nemohla, tu to máte čierne na bielom. Dozviete sa o tom, čo Calle Ochrancovia zamlčali a taktiež akú úlohu v celom boji spája Shaya. Pri tom všetkom ich sprevádza kopa nových postáv - Stopárov. Dej je prešpikovaný akciou a hlavne Andrea Cremerová sa s nikým nepárala a niekoľko postáv poslala rýchlou cestou mimo obraz.  Dej ako taký bol do polovice naozaj pre mňa nezáživný a to aj napriek tomu, že tam bolo celkovo všetko nové. Nerozpráva len o postavách, ale celkovo prechádza dejinami, ako vznikla vojna medzi Stopármi a Ochrancami a ako to všetko vlastne bolo. Chýbali mi Strážcovia, chcela som sa dostať hlavne ku miestu, kedy konečne na nich príde rad. Bola som zvedavá čo je s nimi a hlavne ako sa Calla rozhodne. Calla mi už nepripadala taká priebojná, ba naopak mala stiahnutý chvostík a bola dosť ustráchaná a nerozhodná. Shay bol opäť starým Shayom, ktorý mal oči len pre Callu a okrem nejakých mečov sa o nikoho iného nezaujímal.

Bum bác... konečne jeden zo svorky. Jeden moment a celá kniha sa zvrtne. Callyn brat to odštartoval a na všetky chyby som zabudla. Svet Stopárov akoby autorka zbuchla doma na kolene pod obrovským napätím, za to dej Strážcov a Ochrancov je tak pekne premyslený, že uvažujem ako na toto vôbec došla.

Nočný tieň bol pre mňa vynikajúcou knihou s drobnými chybičkami a to hlavne trojuholníkom Calla Shay Ren. Stojím sa za tým, že Ren je celkovo lepší typ postavy a pre mňa by bolo najideálnejšie, keby Calla na koniec série zostala s Renom. V tejto knihe mal Ren ale žalostne málo priestoru a týmto bola doslova ochudobnená. Tie dva momenty kedy sa na scéne zjavil Ren boli ale vrcholom knihy. Tým, že autorka túto postavu už od začiatku zahalila rúškom tajomstva a množstvom dokonalých povahových čŕt (  vysoko inteligentný, vysoko príťažlivý a vysoko výbušný, žiarlivý, zamilovaný a tajomný, neočakávateľný.... :D ), drvivá väčšina žien, ktoré tento diel prečíta, jednoducho nebude spokojná. 

Shaya by bolo treba poriadne prepracovať, pretože je príliš čitateľný a nevidím dôvod, prečo PREČO?!? by si mal získať Callyno srdce. Keby tam bola aspoň jedna maličkosť, že by bol niečím výnimočným, ale zatiaľ to bohužiaľ skôr vyzerá na to že : " Zakázané ovocie chutí najlepšie ."

Písanie Cremerovej je veľmi ľahké a  pútavé. Výborný štýl. Viac než opisy postáv ako takých, využíva v tejto knihe skôr opisy rôznych situácií a miest a bolo to naozaj dobré na to, aby som si priestor dokonalo predstavila. 

Takže zhrňme si to. Na čo sa tešiť?
  • menej romantiky, viac akcie
  • zvraty, zvraty, a opäť zvraty
  • 2x Ren, po ktorom budete túžiť situácia po ktorej budete chcieť okamžite vedieť čo sa stane v poslednej časti
Ak teda vezmem do úvahy prvú polovicu knihy, ktorá sa mne osobne nepáčila dávam je 4 mesiačiky a dúfam, že to Cremerová v poslednej časti zlepší a najlepšie by bolo, keby to ukončila rovno fenomenálne. Táto séria si to totiž zaslúži !


streda 18. januára 2012

RECENZIA :Záblesk Alexandra Adornettová


  • originálny názov : Halo
  • počet strán : 333
  • vyšlo na SK : Ikar
  • kúpiť
anotácia :  Hoci sa v ospalom mestečku Venus Cove nikdy nič zvláštne nedeje, práve sem sú vyslaní traja anjeli – bojovník Gabriel, liečiteľka Ivy a neskúsená Bethany, aby plnili svoje poslanie na Zemi a postavili sa proti silnejúcim temným silám. Bethany je z trojice anjelov najmladšia a viac než silám Zla musí čeliť volaniu vlastného srdca, ktoré ju priťahuje k mladíkovi Xavierovi. Láska anjela k pozemskému chlapcovi však porušuje všetky zákony neba a ani nebesá nie sú nekonečne trpezlivé. Navyše sa v mestečku nečakane zjavuje tajomný študent a každému pripomenie, že nadprirodzené sily nebývajú len láskavé a dobrotivé. A čo je najhoršie, zálusk si robí aj na Bethany, ktorá sa tak ocitá v smrteľnom nebezpečenstve.

Moje pocity :

Kniha, ktorá vystavuje svoju nádhernú obálku v kníhkupectvách už od minulého roka, konečne strávila nejaký čas v mojich rukách. Očakávala som od nej veľa a preto som bola trošku sklamaná a moje očakávania padli, možno až príliš rýchlo.

Moja priateľka je anjel
Traja anjeli zoslaní na Zem, aby bojovali s temnými silami, bol určite pekný námet. Hlavne v dobe kedy sa do kníh dostávajú samí padlí anjeli, bolo toto spestrenie. Hlavná hrdinka krásna Bethany sa snaží splynúť s davom a na škole si hne´d nachádza priateľov. Chtiac nechtiac sa zahľadí ( kto by to bol povedal ) do najobľúbenejšieho a najkrajšieho chlapca zo školy, Xaviera. A tu je pes zakopaný. Tuctové prevedenie, kde som presne vedela, ako to bude prebiehať ďalej. Žiadne prekvapenie sa nekonalo a nekonečná romantická zápletka sa predlžovala a tiahla som 3/4 knihy. Nebolo to zlé, ale.... Autorka, na to že je pomerne mladučká, má prekrásny štýl písania. Taký jemný a jej opisy sú veľmi precízne, no bolo to na mňa až príliš presladené.

Sme tu, aby ľudia opäť uverili v lásku.
Vyzdvihnúť musím vedľajšie postavy knihy. V každom prípade sa kniha oplatila čítať aspoň kvôli Gabrielovi, ktorému autorka dala veľmi dobré fyzické či psychologické predpoklady, aby ho čitateľky milovali. Garantujem, že túto postavu budete milovať či sa vám kniha páči alebo nie. Takže ak sa v budúcnosti zjaví v TOP10 najlepších mužských postáv, nebudem sa ani trochu čudovať. Druhá vedľajšia postava až tak dobrá nebola. Ivy mala podľa mňa žalostne málo priestoru a bola veľmi skromne pojatá. Akoby tam bola len do počtu.

Keď slzy anjelov zaplavia zem, pekelné mocnosti slávia svoj deň.
Dlhá romantická zápletka sa ako inak skomplikovala na plese. Aké očakávané a klišoidné. No a vďaka tomuto počinu si u mňa aj kniha Záblesk vyšvihla. Nekonečné vyznávanie lásky medzi Xavierom a Bethany, malo aspoň na chvíľu pauzu a ja som si popravde vydýchla.
Záblesk nie je určite zlá kniha a ak máte radi anjelsku tématikju a veľa romantiky, určite si prídete na svoje. No ak čakáte neuveriteľné zvraty, akciu a napätie, oblúkom sa jej vyhnite. Ako by som nazvala túto knihu jednoduchým slovným spojením? " Záblesk je kniha ku poobedňajšej kávičke. "

Pokračovanie knihy s názvom Hades sa v slovenských končinách bude volať pravdepodobne Záhrobie a je plánované vyjsť v máji tohoto roka. Prekladateľ tejto trilógie mi v dávnejšom príspevku komentoval prečo je názov knihy taký aký je. Keďže originálne názvy sú Halo, Hades a Haven  rozhodli sa že počiatočné písmeno v slovensko preklade bude Z. Čiže Záblesk, Záhrobie a predbežne Zrodenie.


pondelok 16. januára 2012

Vôňa kníhkupectva a knižnice...


Téma kníhkupectvá a knižnice bola už v blogovej sfére prepieraná niekoľko ráz. No ja mám stále pocit, že práve táto téma nikdy nebude dosť vyrozprávaná. Pripravila som si pre vás niekoľko dojmov z týchto fantastickým miest, ktoré ja osobne nazývam knihomoľskými chrámami.


Aj vy máte niekedy pocit, že keď zamierite do týchto chrámov plných kníh, nikdy neodídete naprázdno? To je úplne v poriadku. Ste totiž na tom ako ja, pretože mne sa to stáva pravidelne. Bez okolkov priznávam, som závislá na knihách. Prečo je tomu tak?
Kým som nečítala, peniaze išli vždy na podstatne iné veci, ktoré napr. chýbali v šatníku, alebo som jednoducho šetrila. Ale nie vždy sa našlo niečo, čo som kúpila a v tom momente to bolo dôležitejšie ako akékoľvek iné veci. No keď prišla mánia, od toho momentu je práve tá dôležitá vec KNIHA.

Vôňa charakterizovaná novými knihami z kníkupectva a knihy na mňa doslova volajú : „ Poď si po mňa! Som tu a teším sa na teba. Nedaj sa prosiť pozri aké pekné očká na teba robím J!“ A takto je to vždy. Prídem prezerám každú jednu knihu, listujem a listujem, zatvorím a idem k ďalšej... Tá vôňa nových kníh neuveriteľne priťahuje je tak?
Potom je to vôňa opotrebovaných kníh. Áno rozprávam o knižniciach. Keď si predstavím v tomto momente knižnicu, vybaví sa mi opotrebovaná kniha s príchuťou dobrodružstva. V jednej knihe je toľko zážitkov, toľko rúk čo ju držalo, toľko očí čo ju čítalo. Knihy z knižnice majú proste svoje osobné čaro, každá jedna má svoj príbeh a pre toto tam chodím tak rada. To ticho a to, že tam nájdem aj ľudí s rovnakým postihnutím ako mám ja.

Nekonečné akcie... Áno aj to je problém alebo nie? Je to droga. Príde akcia na knihu a svoje posledné alebo prvé peniaze miniem tam. Je to možné? Dá sa tam tá kniha vôbec nechať? No nedá. Prvé moje slová : „ Však no nekúp to. To sa oplatí. To musím mať.“, ani zďaleka nevystihujú ten moment, keď znížia cenu knihe, ktorá bola už v mojom whisliste dlho predlho a ešte k tomu som sa k nej nevedela dokopať. Konečne bude moja!!!
V knižnici akcie nie sú, ale niečo veľmi podobné. Vyradené knihy u nás často predávajú za symbolické ceny. No nechaj ich tam. A čo ma neskutočne štve sú niektorí jedinci, čo si snáď myslia, že kniha nikomu nechýba a nikto ďalší ju nepotrebuje čítať. Takéto patálie vznikajú iba v knižniciach, takže plusom pre kníhkupectvá je to, že vám knihu nikto nezoberie...Raz ju kúpiš a je len tvoja.

Z iného súdka

Všetci píšu o veľkom knižno boom-e. Prečo by nie? Mám rada čítanie recenzií a rada sa pohybujem medzi ľuďmi, ktorí radi čítajú knihy. Nie som od nich závislá, ale keď si chcem knihu kúpiť, zaujíma ma aký názor má na ňu niekto iný. Stotožňovať sa s recenziou ale môžem až vtedy, keď knihu prečítam. Ovplyvňovať sa nimi nikdy nemienim... Moje recenzie sú čisto moje pocity z knihy. Nikdy knihu nenadhodnotím a ani nepodcením z môjho hľadiska. Je to vždy čisto môj osobný názor. A ešte niečo som chcela a už budem o recenziách ticho. Menej je niekedy viac. Nikoho nebaví čítať 5 stranové recenzie, teda neviem ako vy, ale ja to po prvom odstavci radšej vzdám, teda na niektoré bonusy, ktoré ja takto volám, pretože niekto sa proste na písanie recenzií narodil a keby bola aj celá kniha jedna recenzia, prisahám vačku si ju prečítam :D. 
Každá kniha si zaslúži čitateľov, pretože každá nesie v sebe myšlienku, ktorá niekomu určite niečo pekného oznámi. 

No a dostávam sa ku koncu, kde som chcela poďakovať vám všetkým, čo ma čítate a zdá sa vám toto moje klábosenie o knihách v celku fajn. Cením si to a hladká to moje čitateľské srdiečko. Ďakujem vám.

streda 11. januára 2012

Novinky z Ikaru sem sa :)

Ako vidíte máme tu už obálku posledného dielu od autorky Andrei Cremer. Po Nočnom tieni a Prekliatí vlkov privítajte Krvavú ružu. Apropo blogerky už dávno premýšľali s akým coverom vyjdu, pretože ako viete Andrea Cremer sa po druhej časti rozhodla vydať knihu a celú sériu, v úplne novom šate. Tak tu ju máme, síce ešte nie v bohvie akej kvalite ale myslím, že obálka je rovnaká ako v susedných Čechách. Krvavá ruža by mala vyjsť 20.3.2012.

anotácia : Tretia, záverečná časť úspešnej série o bájnych vlkolakoch. Prvé dve časti vyšli s názvom Nočný tieň a Prekliatie vlkov. V záverečnom diele vojna medzi Ochrancami a Strážcami vrcholí. Dobro a zlo zvádzajú nikdy sa nekončiaci boj. Uprostred tohto diania sa ocitla Calla a od jej múdrosti závisí budúcnosť ich sveta...

Druhý diel od Alison Goodmanovej s názvom Eona by mal tiež vyjsť 20.3.2012. Obálka je nezmenená, no kvôli ešte horšej kvalite som ju radšej nechala v pôvodnom znení :). Nemôžete sa dočkať? Ani sa nedivím na túto knihu čakalo množstvo slovenský fanúšikov dosť dlhú dobu a teraz ju máme predo dvermi.

anotácia : Navštívte Ríšu nebeských drakov! Je to nádherný fantazijný svet inšpirovaný dejinami a kultúrou Číny a Japonska aj modernou súčasnosťou. Práve tu, v Ríši nebeských drakov, žije Eona. Kedysi bola Eonom, dievčaťom prezlečeným za chlapca, a riskovala život, aby sa mohla stať učňom zaklínača drakov a osvojiť si dva druhy umenia – umenie meča a magické schopnosti. Teraz je zaklínačkou Zrkadlového draka a záchrankyňou krajiny, no má ďalšie, oveľa nebezpečnejšie tajomstvo. Nevie ovládať svoju moc. Vždy keď sa pokúsi kontaktovať so Zrkadlovým drakom, stáva sa z nej spojnica pre desať duchovných drakov. Ich zaklínačov zavraždil pán Ido. Cez Eonu prúdi žiaľ osirených drakov a mení jej schopnosti na silu, ktorá ničí krajinu i ľudí. V jej stopách sa blíži ďalšia hrozivá sila! Eona spolu s Rykom a pani Delou totiž utekajú pred armádou ctihodného pána Sethona, ktorý sa svojvoľne vyhlásil za cisára. Utečenci ho chcú zastaviť, ale musia nájsť mladého cisára Kyga a povstalcov z hnutia odporu. Bez Eoninej moci Kygo nemôže získal späť svoj trón... Eona je dráma, pri ktorej sa vám rozbúši srdce, plná vzrušujúcich bojových scén, napätia – a mnohých prekvapení. Zvíťazí v nej boj o moc, alebo láska? Z anglického originálu Eona (Viking, a Member of Penguin Group, New York 2011) preložil Martin Štulrajter.

To nám ale začal rok čo? V Ikare sa tešte vo februári aj na spomínaný Dokonalý pár od Ally Condiovej, Jana od April Lindnerovej a dva pokraočvania Denníkov odvážneho Bojka od Jeffa Kinneya.

piatok 6. januára 2012

RECENZIA : Naprieč vesmírom Beth Revis


  • originálny názov :  Across the Universe
  • počet strán : 304
  • vydané na SK : Ikar 2011
  • kúpiť
anotácia : AMY sa spolu s rodičmi dá zamraziť a naložiť na vesmírnu loď Pamodaj. Opustí svojho priateľa, kamarátov a všetkých blízkych, aby sa mohla zúčastniť na misii Archa. Podľa plánu sa majú všetci zmrazení prebudiť o tristo rokov na novej planéte v súhvezdí Kentaura. Alebo o tristojeden rokov? Tak či onak, päťdesiat rokov pred plánovaným pristátím sa kryokomora číslo 42 za nevyjasnených okolností otvorí a Amy sa prebudí v roztopenej kryokvapaline. Niekto sa ju pokúsil zabiť! Amy sa stáva súčasťou malého sveta, v ktorom fungujú veľmi zvláštne pravidlá. Viac ako dve tisícky pasažierov lode Pamodaj sa vo všetkom podriaďujú obávanému tyranovi Najstaršiemu. Starší, Najstaršieho neposlušný nástupca a Amin rovesník, sa usiluje získať jej srdce a popritom sa učí, ako sa má správať, keď jedného dňa prevezme vládu na lodi. Amy mu chce veriť. Ale môže sa spoľahnúť na chlapca, ktorý nikdy nevytiahol päty spomedzi tesných kovových stien vesmírnej lode? Je si istá iba jedným: spolu so Starším musí odhaliť skryté tajomstvá lode, skôr než sa ten, kto ju rozmrazil, pokúsi o ďalšie vraždy. Z anglického originálu Across the Universe (Penguin Group, New York 2011) preložil Filip Pacalaj.

Moje pocity :

Bezprostredné pocity po dočítaní knihy : Uf... waw.... neni možné.... DOKONALÉ... som unesená!!!

Kniha je zmesou sci-fi, romantiky a slušnej krimi zápletky. Počas čítania som bola zaskočená tým, že je to len prvotina autorky, pretože jej štýl písania mi pripadal, akoby mala za sebou už množstvo napísaných kníh. Výborne do detailu premyslený dej, kde som do konca ani len prinajmenšom netušila ako sa príbeh skončí a pritom som to mala doslova pred nosom. Aj napriek všetkým úžasným recenziám som nepredpokladala knihu až s takou dokonalosťou a popravde, ani trochu som na to nebola pripravená. Je tak krásna, že si ju zamilujete.

Príbeh založený na tom, ako ľudia žijúci celý svoj doterajší život v nevedomosti a klamstve a jedného dievčaťa, ktoré vie všetko čo v skutočnosti bolo na Zemi a dostane sa na palubu pretvárok a jednej veľkej lži, sa chce dozvedieť naozajstnú PRAVDU, sa mi vryl pod kožu. Naprieč vesmírom je písaná z pohľadu dvoch osôb. Amy, ktorá poznala skutočný svet a nezobudí sa práve najlepším spôsobom o 50 rokov skôr a Starší, ktorý má nastúpiť čoskoro na miesto Najstaršieho a je zamotaný na Pamodaji v spleti lží. Obe postavy majú výborné základy, navzájom sa dostávajú k jadru veci a zamotávajú sa nielen v klamstvách lodi, ale aj vo svojich pocitoch jeden k druhému. Aj napriek tomu, že ich autorka dokonalo opísala, mala som pocit, že mi niečo chýba. Chcela som viac a až na konci knihy mi to proste došlo, čo tým autorka chcela povedať a prečo skrývala zásadné veci. No neskutočne dobré zakončenie knihy, ktorá mi po citovej stránke dala zabrať, ktorá ma udržala od začiatku knihy až do konca v napätí.

Nielen hlavné postavy treba vyzvihnúť, pretože dobrá kniha musí mať dobré aj vedľajšie postavy a tu ich bolo teda slušne veľa. Od nebojácneho muža cez citlivého chlapca po neskrotného diktátora, so svojimi zvrátenými názormi. Každá jedna mala dačo do seba, každá jedna mala v deji nejakú úlohu, ktorá to spestrila. Je toho toľko, čo by som chcela na knihe vyzdvihnúť a je toho toľko čo by som chcela ďalej vedieť, no na to si budem musieť určitú dobu počkať.

Výborný preklad a úžasný cover dokonal dielo. Kniha  naozaj patrí medzi tie najlepšie právom a mám pocit, že si ju každý zaslúži mať v poličke. Tlieskam, tlieskam, tlieskam !!!!


streda 4. januára 2012

V januári sa tešíme na skvelé knižné novinky...

V januári sa na nás hrnú z každej strany samé super novinky, takže čo to na nás bude v kníhkupectvách čakať?

Vydavateľstvo Slovart sa rozhodlo vydať úžasnú knihu, ktorá sa stala víťazom GODREADS CHOICE AWARDS. Určite už poniektorí vedia o čo ide... Áno my šťastní slováci sa môžeme tešiť na knihu od Veroniky Roth Divergencia . Ak si chcete pár strán z tejto knihy prečítať zavítajte ku Judit, tam sa na počesť vydania knihy koná aj súťaž.

Kniha vychádza 23.1 a vtedy budú aj u Judit vyhlásené výsledky. Nám neostáva nič iné len čakať a bonbónik, ževraj má Slovart zasa s obálkou niečo za lubom. Som zvedavá čože to vymysleli :)

anotácia : Chicago, ďaleká budúcnosť. Beatrice Priorová žije v spoločnosti rozdelenej na päť frakcií. Na rozhodovacej ceremónii si všetci šestnásťroční vyberajú frakciu, ktorej zasvätia zvyšok života. Beatrice má len dve možnosti: zostať so svojou rodinou, alebo ju navždy opustiť, aby mohla byť sama sebou. Rozhodnutím napokon prekvapí všetkých vrátane seba. Zmení si meno na Tris a usiluje sa obstáť v tvrdej konkurencii, aby si vybojovala miesto v novom živote. Hľadá skutočných priateľov a zamotáva sa do vzťahu s chvíľami neodolateľným, inokedy neznesiteľným chlapcom. Keď Tris objaví sprisahanie, ktoré môže zničiť jej navonok dokonalú spoločnosť, záhadná schopnosť jej buď pomôže zachrániť ľudí, ktorých miluje, alebo...

Ostaneme ešte pri vydavetľstve Slovart, pretože má v zálohe ešte jeden knižný hit a tým je prvá kniha zo série Škaredí od Scotta Westerfelda. Čuduj sa svete znova sa začítajte do úžasnej ukážky tentokrát u Stormy  a tak isto sa môžete zapojiť do úžasnej súťaže, kde túto knihu môžete vyhrať.

Od Scotta Westerfelda som zatiaľ čítala iba dve knihy z jeho steampunkovej série Leviatan a Behemót a je naozaj majster slova.

anotácia : Každý môže byť oslnivo krásny. Veď čo je na tom zlé? Tally bude mať čoskoro šestnásť a už sa nemôže dočkať, kedy bude krásna. V jej svete znamenajú šestnáste narodeniny operáciu, ktorá človeka zmení z odpudivo škaredého na dych vyrážajúco krásnu bytosť a katapultuje ho do raja špičkových technológií, kde je jeho jedinou prácou nikdy nekončiaca zábava. Ešte niekoľko týždňov a... Lenže Tallyina kamarátka Shay si nie je celkom istá, či chce byť krásna. Keď utečie na utajené miesto zvané Dym, Tally spozná odvrátenú stránku sveta krásnych. Úrady ju postavia pred najhoršiu voľbu, akú si dokáže predstaviť: buď kamarátku nájde a privedie ju späť, alebo nikdy nebude krásna. Rozhodnutie, ktoré urobí, jej navždy zmení život.


Novinky prichádzajú aj od Ikaru. 8.1. sa môžete tešiť na Nočný cirkus od Erin Morgensternovej. Táto kniha má na Goodreads priemerné hodnotenie 4,08 hviezdičky a poviem vám, to asi bude dačo fakt dobré. Uvidíme...

anotácia : Román Nočný cirkus sa odohráva na prelome devätnásteho a dvadsiateho storočia a jeho hrdinami sú dvaja mladí kúzelníci, ktorých už od raného detstva viedli k tomu, že sa zúčastnia na súboji, čo sa mal odohrať na neutrálnej pôde - tou pôdou sa stal Cirque des reves. Cirkus snov prichádza všade bez ohlásenia. A na bráne visí tabuľa: Otvárame za súmraku, zatvárame za úsvitu. Cirkus je úplne iný ako všetky známe cirkusy. Celý je ladený do čierno-biela a predmety sa v ňom skutočne menia na vtáky a ľudia skutočne miznú. Obaja mladí kúzelníci mali od narodenia nadprirodzené schopnosti, ktoré si z roka na rok zdokonaľovali, ale keď ich súboj trval už dlhšie, z dvoch mladých ľudí, ktorí mali byť súpermi, sa stali zaľúbenci. Ale keďže ich učitelia neschvaľovali tento vzťah, museli prekonať veľké prekážky, aby mohli byť spolu. Z románu priam dýcha atmosféra kúzelného cirkusu z prelomu 19. a 20. storočia, vôňa jabĺk v karameli a horiaceho dreva, ale mágiou dielo uchváti aj ľudí, ktorí nikdy neboli vyznávačmi cirkusov. Z anglického originálu The Nihgt Circus (Doubleday, Publishing Group, a division of Random House, Inc., New York 2010) preložila Tamara Chovanová.


Vydavateľstvo Fragment vyjde v tomto mesiaci s pokračovaním Upírskych denníkov, konkrétne 25.1 deviata časť s názvom Tajomstvá a na desiatu časť s názvom Posadnutí démonmi, sa môžete tešiť 26.3

anotácia 9 : Fell´s Church sa čím ďalej viac začína podobať na mesto duchov. Meredith odhalí hrozné tajomstvá vo svojej minulosti a Damon sa vyberie do Temného rozmeru, aby sa stal opäť upírom. Nešťastnou náhodou so sebou vezme aj Bonnie, ktorej sa pomocou hviezdnej gule podarí odhaliť veľké tajomstvo kitsune...

anotácia 10 : V Temnom rozmere číhajú na Bonnie temné hrozby. Podarí sa Elene a Stefanovi dostať k tajomstvu kitsune, získať magickú Silu a zachrániť Bonnie? Mestečko Fell´s Church sa stále viac podobá na mesto duchov. Pod vplyvom mágie sa situácia mení na boj detí proti dospelým. Vo svete úplného chaosu už nie je čas na lásku. Alebo žeby predsa?

Tak čo na aké knihy z tejto ponuky sa najviac tešíte?

utorok 3. januára 2012

RECENZIA : Behemót Scott Westerfeld


  • originálny názov : Behemoth
  • počet strán :  448
  • vyšlo v CZ : 2011 Knižní klub
  • kúpiť

anotácia : Pokračování steampunkového thrilleru Leviatan se odehrává v Osmanské říši. Behemót je nejdravější z umělých tvorů ve službách britského námořnictva. Dokáže jediným hltem spolknout nepřátelské bitevní lodě. Nyní, když se ocitli ve válce s velmocemi in dustriálů, ho darwinovci nutně potřebují. Deryn je dívka, která slouží převlečená za chlapce v britském letectvu. Alek je dědicem habsburské říše, skrývající se v převleku za prostého člověka. Když se ti dva sejdou na palubě vzducholodi Leviatan, dou fají, že se jim podaří zastavit válku. Poté, co mírová mise vzducholodi skončí katastrofou, zjistí, že se ocitli sami na nepřátelském území, kde musí prchat před pronásledovateli. Alek i Deryn musí prokázat téměř nadlidské schopnosti, najít nové spoj ence a projevit nesmírnou odvahu, aby mohli čelit všemu, co na ně čeká v ulicích Istanbulu.

Moje pocity :

Vraciame sa na úžasnú vzducholoď Leviatan, v nie práve dobrom období, keďže práve začína vojna. Znova sa stretávame s Alekom a Deryn, no tentoraz má Leviatan namierené do Konštatínopolu  Istanbulu. Ak si myslíte, že ste už čítali nemožné a Behemót vám už nedokáže dať nič nové, ste na veličiznom omyle. Človek by povedal, že autor už v predchádzajúcej knihe vyčerpal všetky tie fantastické technológie, že nám už nemôže mať čo ponúknuť a moje presvedčenie padlo v tom momente, keď som chytila túto úžasnú knihu do rúk. Znova sa otvoril predo mnou úžasný svet plný vzrušenia, všakovakých strojov a znova úžasné spletence zvierat. 

Aj v pokračovaní knihy Leviatan písal autor na základe skutočných udalostí, ktoré sa vyskytli v prvej svetovej vojne, samozrejme dobre okorenené a spojené s Westerfeldovou úžasnou schopnosťou, nazvanou FANTÁZIA.
Hneď na začiatku, ma opäť uniesli úžasné ilustrácie Keitha Thompsona. Prečítať si popis autora a hneď na druhej strane si ho pozrieť na dokonalo spracovanom obrázku, otvorilo moju predstavivosť.

Dej knihy sa opäť stupňuje závratnou rýchlosťou a odložiť knihu na potom, je doslova nemožné. A ja som si samozrejme pozrela obrázky dopredu, takže som bola dvojnásobne zvedavá, čo sa bude diať a aké monštrum na ktorej strane na mňa vyskočí :).

Čo sa týka postáv, musím povedať, že oproti prvej knihe cítim zlepšenie. Hlavne postava Deryn (Dylan Sharp ), ktorá mi v prvej knihe moc nesadala, sa zmenila natoľko, že som sa do jej role doslova vžívala a jej pocity som prežívcala ako by mňa samotnú postavili do uniformy na lodi Leviatan. Tak isto prešiel zmenami aj Alek. Akoby pochopil to, že sa musí podvoliť osudu, že musí vyspieť a žemusí niesť zodpovednosť za viac ľudí. Kniha je otvorená nielen pre mladých čitateľov. Mladých totižto upúta mladými hrdinami knihy a ich akčnosťou, ale tak isto upúta starších čitateľov zaujímavými rozhovormi a spletitými situáciami.

Celkovo na mňa kniha Behemót urobila až príliš dobrý dojem a ja sa neviem dočkať tretej časti s názvom Goliáš, ktorý by mal vyjsť niekedy v priebehu apríla tohto roku.


Úžasné obrázky obsahujúce v tejto recenzií, som čerpala z keiththompsonart